Nagyon szeretek különböző hazai tervezőket felkutatni, a gyengéim az egyedi, nem tömeggyártásban készült darabok. Régebben azt hittem, az ilyesmi megfizethetetlen, de aztán rájöttem, egyáltalán nem így van. Nemrég egy kézműves termékeket hirdető oldalon találtam egy nagyon ügyes szolnoki hölgyet, aki egyedi sálakat készít, de sajnos nem vállalja, hogy postázza a termékeket, csak személyesen lehetett átvenni. Megnéztem az útvonaltervezőben, s rájöttem, nincs is olyan nagyon messze tőlem Szolnok, úgyhogy felkerekedtem, s elindultam.

Már akkor nagyon megtetszett ez a város, amikor még csak távolról láttam a buszból. Valamilyen sajátos hangulatot árasztott, kicsit mintha megállt volna az idő. A nagyszüleim lakása jutott eszembe, ők nyíregyháziak. A régies, kicsit kilencvenes éveket idéző hangulat számomra egyáltalán nem volt gond, sőt, otthonosság érzetét keltette. De egyébként, ahogy körülnéztem, megállapítottam, hogy minden van, amire az embernek szüksége lehet, szóval a „régies” hangulat alatt egyáltalán nem azt értem, hogy elmaradott lenne, vagy ilyesmi, hanem inkább nosztalgikus.

A sál átvételét nagyon gyorsan lebonyolítottam, úgyhogy volt még egy kis időm a hazaútig, kicsit sétálgattam, ismerkedtem a várossal. Eléggé megtetszett, amit láttam. A buszpályaudvaron kicsit böngészgettem, megnéztem, van-e eladó lakás Szolnok városában.

Szebbnél szebb lakások jöttek velem szembe, s az az igazság, hogy sokkal jobb árakon, mint amit elsőre gondoltam volna. Mivel elég nagy városról van szó, egészen más árkategóriában gondolkodtam, s örömmel láttam, hogy tévedtem. Mostanában elég sokat gondolkodtunk azon, hogy érdemes lenne az albérletet egy saját fészekre cserélni. Mivel mindketten Budapesten dolgozunk, kézenfekvő lett volna, hogy ide költözzünk, de sajnos nem a mi pénztárcánkra szabták az ottani lakásárakat. Ha lenne egy eladó lakás Szolnok belvárosában, az éppen megfelelne egyébként az igényeinknek, mer jó itt a közlekedés, s szerintem egyébként munkalehetőségek is lennének, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a jelenlegi kötöttségeinkhez.

Át is küldtem a páromnak néhány lakást, amit az apróhirdetések között találtam. Mindenképp téglaépítésű ingatlanban gondolkodtam, azt azonban nem döntöttük még el egyértelműen, hogy ragaszkodunk az újépítésű lakásokhoz, vagy szóba jöhet-e egy régebbi otthon. Igazából mindkettőnek megvan a maga előnye.

A keresést úgy állítottam be, hogy csak a képpel feladott hirdetéseket mutassa az oldal. Szerintem fontos az első benyomás, illetve vannak olyan lakások, amikről már néhány kép alapján el lehet dönteni, hogy tetszik vagy sem. Sokszor előfordul velem az, hogy már első látásra kizárok egy lehetséges házat vagy lakást, mert egyszerűen barátságtalan hangulat árad belőle.

A párom azt mondta, nézzem meg azért azokat a hirdetéseket is, amelyeknél nincs kép, mert lehet, hogy csak azért nem tettek fel, mert a hirdető idősebb, nem ért az ilyesmihez, vagy esetleg nem volt idejük képeket készíteni, sőt, az is lehet, hogy még laknak a lakásban, s egyelőre nem volt idejük arra, hogy fényképezésre alkalmassá tegyék. Ha belegondolok, most én sem szívesen fotózgatnám a lakásunkat, elég nagy a rumli.

Arra jutottunk, érdemes lenne közösen is körülnézni, milyen van-e olyan eladó lakás Szolnok városában, ami mindkettőnk ízlésének megfelel. Kigyűjtöttünk néhány elérhetőséget, leegyeztettük az időpontokat, s egyik hétvégén felkerekedtünk, hogy szemügyre vegyük a lehetőségeinket. A hirdetések között több olyan is volt, aminél jelezték, a kiírt ár alkuképes, s ez így is volt. A párom szerencsére nagyon ügyes az ilyesmiben, remekül elő tudja adni az alkudozást, egyáltalán nem sértő vagy illetlen, ahogy előhozakodik vele. Nekem ez nem igazán megy, sosem tudtam alkudozni, se ilyen téren, se a piacon – pedig ott szinte kötelező.

Igaza volt abban is, hogy érdemes olyan lakásokat is megnézni, melyeknél nincs fotó. Az egyik például egy valóságos csoda volt, s tényleg az volt a helyzet, amit a párom is mondott – a tulajdonos, egy középkorú hölgy azt mondta, sajnos nem igazán ért a számítógépekhez, a hirdetést is egy szomszédja segített feltenni, s a fényképezésre már nem akarta külön megkérni, mert nagyon elfoglalt. Egyelőre nem köteleztük el magunkat egyik lakás mellett sem, abban maradtunk, hogy figyeljük az apróhirdetéseket, s ha lesz olyan, amelyik mindkettőnk szívét megdobbantja, lecsapunk rá. Az biztos, hogy Szolnok nagyon erős induló lett a lehetséges új városaink között.