A padlófűtés rendszer kiépítése egyre divatosabbá válik napjainkban. Nem kell ugyan minden divatnak engednünk, ahogyan a népszerű mondás is tartja: „A divat múlandó, a stílus örök”, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem véletlenül jönnek a dolgok divatba.

Vannak olyan divatok, amiket megér követni, ilyen például a padlófűtés rendszer telepítés.

Egy barátomtól hallottam róla, hogy az új lakásukba padlófűtést szereltettek. Természetesen én, akinek a lakásában radiátorok és légkondicionálók vannak, eléggé szkeptikusan álltam hozzá a dologhoz. Padlófűtés? Minek? Hiszen csak egy felesleges plusz kiadás az egész. De rá kellett jönnöm, hogy nem. Miután jobban utánajártam a témának, magam is beláttam, hogy nem is hülyeség, hosszútávon pedig igazán kifizetődő beruházás.

Először is maga a padlófűtés rendszer ötlete nem egy újkeletű dolog. Emlékszem, még mikor iskolás voltam, történelem órán mikor a római kor került szóba, mindenki el tudta mondani a három nagy találmányukat: padlófűtés, macskaköves út, naptár. Akkor még nyilván nem olyan formában léteztek, mint ma. Akkoriban a melegvíz hőjét hasznosították a talaj felfűtésére.

Ez most már sokkalta egyszerűbbé vált, és őszintén szólva már azt nem értem, hogy a padlófűtés miért nem maradt meg? Miért használunk inkább gázt?
A padlófűtésnek is több fajtája van, én most az elektromos, amorf fűtőszálas technikával kerültem közelebbi kapcsolatba a barátaim által.

Előnyök

A padlófűtés rendszer egy újonnan épülő házba könnyen betelepíthető. Meg van határozva a fűtőszálak hossza, azokat kell eloszlatni a padló alatt úgy, hogy a beépített szekrények, bútorok helyét kihagyják alatta. Persze egyből felmerült bennem a kérdés, hogy mi lesz azonnal a területekkel, ahol nem lesz fűtőszál? hiszen a fűtőszálakat nem lehet elvágni. De mivel ez a technológia alkalmas a hő egyenletes eloszlatására, nem lesz olyan hely, ahol fázni fog a lábunk.

A padlófűtés rendszer gazdaságos, biztonságos, nagy terület egyenletes fűtésére alkalmazható. Nem igényel speciális padlóburkolatot, a legtöbb burkolattal gond nélkül működik, így nem kell attól félnünk, hogy a gondosan megtervezett részletek helyett most mindent át kell terveznünk, amennyiben persze padlófűtés rendszer mellett döntünk. A padlófűtés rendszer lényege, hogy a levegőt tulajdonképpen alulról kezdve melegíti fel. Búcsút mondhatunk vele a papucsoknak, nehezen tisztítható szőnyegeket sem kell mindenhova letennünk csak azért, hogy ne fázzon a lábunk. A padlófűtés rendszer használata azért is jobb, mert sokkal alacsonyabb hőfokon is jobban érezzük magunkat, elég pár fokkal alacsonyabbra állítani a termosztátot, mint a hagyományos, radiátoros fűtésnél, alacsonyabb hőfokon is jól érezzük magunkat. A padlófűtés nem keveri fel olyan mértékben a port, mint a hagyományos fűtések, szóval valamilyen szinten még egészségesebb is.

Mindenkinek ismerős a helyzet, mikor a fűtési szezon kezdetekor, az első igazán hideg napon bekapcsoljuk a kazánt, feltekerjük a fűtést, és elromlik a radiátor. Padlófűtés rendszer esetén ez egy kicsit más, sokkal hosszabb életűek, mint a radiátorok, nem kell folyton vizet leengedni, nem kell légteleníteni a rendszert, és a hosszú élettartamnak köszönhetően nem kell fagyoskodni addig, amíg a szerelőnek végre lesz egy szabad órácskája megnézni, hogy mégis miért nem működik már megint a mi drágalátos fűtési rendszerünk. A padlófűtés rendszer sokkal megbízhatóbb fűtési alternatíva hírében áll, mint a többi megoldás. Ráadásul sokkal gyorsabban is melegíti fel a szobát, mint egy radiátor. Azt meg sem kell említenem, hogy energiatakarékos és költséghatékony.

Hátrányok

Tulajdonképpen hátránynak csak azt tudnám felhozni, hogy nekem még nincs. Utólag is lehet családi házba telepíteni, de ez egy kicsit macerás feladat. Nem kivitelezhetetlen, hiszen vannak cégek, akik kifejezetten hirdetik, hogy nem csak éppen épülő, de már lakott házakba is telepítenek padlófűtés rendszert. Csak annyi az egész, hogy fel kell szedni a burkolatokat, majd azokat utána – persze szakember segítségével – vissza kell tenni. Ki kell vinni a bútorokat a beépítetteken kívül. Ennyi a bonyolultság benne. Egyszerre egy nagy beruházás, de hamar megtérül a befektetett összeg.

Na meg az, hogy egy forró zuhany után meleg csempére léphessek ki, minden pénzt megér.

A barátomék is nagyon várják, hogy elkészüljön a lakásuk és a padlófűtés rendszer. Nekik kicsivel egyszerűbb, az új lakásba könnyebben be lehet telepíteni. Az elektromos padlófűtés oldalon szereztek meg minden információt, ott kalkulálták ki, hogy mennyibe fog kerülni, és tulajdonképpen jobban is jártak, mintha gázzal fűtenének. Az új lakásuk pedig olyan lesz, amilyenre mindig is vártak. Nem lesznek hideg sarkok, nem kell órákig fagyoskodni, mire beindul a kazán, nem kell folyamatosan szerelőt hívniuk… Irigylem őket!

Nem csoda, hogy egyre több újépítésű lakásba telepítenek padlófűtést, és nem csak azért, mert a padlófűtés rendszer sokat dob egy ingatlan értékén, hanem mert valóban egy jó fűtési megoldás.

A már említett oldalon egyébként gyakorlatilag teljeskörű ügyintézést vállalnak. A tájékoztatástól kezdve az árajánlatkérésen át a kivitelezési mindent vállalnak. Nekünk gyakorlatilag csak egy burkolót kell találnunk.  Bár ez inkább már kész családi házak padlófűtés rendszerénél jelentős.

Kíváncsi vagyok, milyen lesz, mikor végre elkészül a házuk, ki akarom próbálni a padlófűtést! Ez egy olyan új divathullám az építészetben, amit érdemes követni.