A divatipar bugyrai, avagy a kicsinyes bosszúból fakadó ügy

Több éves multinacionális cégnél eltöltött munkaviszony után, az egyik kolléganőmmel arra a döntésre jutottunk, hogy valami egészen újba szeretnénk belekezdeni, mégpedig a divat világában. Már évekkel ezelőtt kitaláltunk egy brandet, és egy hozzá tartozó cég imázsát, amely főként alkalmi táskákkal, és kiegészítőkkel foglalkozik. Ehhez – természetesen – saját magunk készítettük a terveket, és az első prototípusokat is, amelyek olyan sikerrel jártak, hogy úgy éreztük, bele kell vágnunk az divatipar kellős közepébe. Persze, ezek a tervek, és ötöltek egytől egyig titkosak voltak, és mindig csak apró információkat ejtettünk el a jövővel kapcsolatban. Ehhez képest egy reggel arra keltünk, hogy majdnem az összes prototípus fotója, és lehetséges alternatívái valahogy kiszivárogtak a közösségi média felületeire, és megjelentek olyan csoportokban, amelyek a divattal foglalkoznak.

Rögtön el is kezdődött az ötleteink másolása, és rövid időn belül jelentek meg a hasonlóan kis cégek kínálatában. Ez persze rögtön plágiumért kiáltott, úgyhogy azonnal felkerestük egy magánnyomozó irodát. A magánnyomozó elmondása szerint az üzleti életben van szinte a legtöbb lopás, és aljas ügyködés, amelyek megkeserítik a piac többi, tisztességes résztvevőjét. Van olyan, amikor könnyű a nyomára bukkanni az elkövetőnek, elkövetőknek, de ez akár hosszabb időbe is telhet. Mindenesetre, ha bármi szokatlant tapasztalunk, vagy újabb adatlopás történik, akkor keressük fel bizalommal, ő addig a saját módszereivel indul neki az ügynek, mégpedig megvizsgálja a lehetséges elkövetők listáját, és meg megpróbál mindent kideríteni róluk. Mivel a mi részünkről különösebb változás nem történt, ezért bíztunk abban, hogy a nyomozó néhány lépéssel előrébb jár, amiben teljesen igazunk is lett. Az ő látókörében már volt néhány ember, akinek érdekében állhat ártani nekünk, és megnehezíteni a cég sikerre való jutását.

Amíg mi dolgoztunk az új terveken, illetve próbáltunk egy erősebb biztonsági rendszert bevezetni az adatok védelmére, addig a nyomozó előhozakodott egy névvel, ami leginkább azért lepett meg minket, mert nem is divatipar egyik alakja, hanem az egyik informatikus kolléga a multi cégtől. Így mondjuk már érthető volt, hogy miként tudta feltörni a rendszerünket, de az még mindig nem volt számunkra világos, hogy miért tette. Ekkor ugrott be a kolléganőmnek, hogy mi lehet az oka. Egy teljesen kicsinyes, és egyben személyes bosszú, mégpedig az, hogy néhány hónappal ezelőtt visszautasította a közeledését, ezért kieszelte azt a tervet, hogy tönkretesz minket, és egyúttal a kis cégünket. Ez sajnos nem sikerült, mivel a magánnyomozó lebuktatta őt, viszont bizonyítékokat kellett gyűjtenünk ellene, főleg azért, mert nagyon valószínű volt, hogy mindezt a munkahelyén csinálta, ami plusz súlyosbító tényező. Ezt már tényleg a magánnyomozóra, majd a hatóságokra bíztuk, mert nekünk elég volt annyi, hogy megvan a tettes, illetve, hogy újra dolgozhatunk a terveinken. Az mondjuk tény, hogy ezzel egy egész évet csúszott a kollekciónk, mert egy egészen új irányt kellett kitalálnunk, ami teljesen eltér az ellopott tervektől, de így utólag azt kell mondjam, hogy megoldottuk, és inkább csak megerősített minket abban, hogy mit szeretnénk  csinálni. Azóta már több tanfolyamot is elvégeztünk, amelyek segítenek minket a fejlődésben, és a cégünk védelmében. Lehet, hogy pár éven belül már saját szakemberre is lesz keret, akik eleve azon lesznek, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.