Mellműtét utáni – rehabilitációs nyirokmasszázs

Ez a kezelés speciális nyirokmasszázs, mely módszerrel aktiváljuk az immunrendszert és az anyagcsere folyamatokat, kiürítjük a szöveti és a szövetek közötti ödémákat (duzzanatokat), ezzel csökkentjük az érintet terület fájdalmát, valamint javítjuk a vérkeringést, és a sejtek táplálék és oxigén ellátását is.

A műtét utáni nyirokmasszázs szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, serkenti a salakanyagok elszállítását, segíti a sejtek és szövetek regenerálódását, elősegíti a meglévő gyulladások és sebek gyógyulását.

A nyirokmasszázs sok betegség kezelésében rendkívül hatásos. Mellműtét utáni rehabilitációs masszázst orvosi javaslatra végeznek a szakemberek.

A nyirokrendszer, a nyirok hajszálerek, nyirokerek dús hálózatából, valamint nagyobb nyiroktörzsekből és nyirokszervekből áll.
A szövetekben termelődő nyirok a nyirokrendszeren és a nagy nyiroktörzseken keresztül a vénás rendszerbe ömlik. A nyirok mozgását a szövetnedv nyomása, nyirokerek falának aktív összehúzódása, a környező szervek és izmok nyomó hatására jön létre. A nyirok közvetlen kapcsolatot létesít a sejtek és a vér között. Normális körülmények között a nyirokképződés és a nyirokelvezetés egyensúlyban van. A nyiroktermelődés mértékét különböző tényezők befolyásolják.

A nyiroktermelődés fokozódik, ha a kapillárisokban nő a nyomás, a kapilláris fal áteresztőképessége fokozódik, csökken az ozmózisnyomás, tehát a szerv működése fokozódik.
A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása.

A nyirokdrenázs hatásai:

  • hat az idegrendszerre,
  • hat a reflexekre és a fájdalomérző reflexpályákra,
  • hat az immunrendszerre,
  • hat a kötőszövetre.

Mi a drenázs (drenage) hatás?

Folyadékelvezetés, víztelenítés.
A nyirokdrenázs alkalmazásakor kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás, elmozdítás.

Mikor javasolt a nyirokdrenázs?

• a folyadékegyensúly megtartása érdekében,
• méregtelenítés alatti regenerálódásnál,
• minden pangásos állapotnál: rosacea, arcödéma, vérömleny, stb
• minden olyan bőrelváltozásnál, ahol fehérje túltengés áll fenn: allergia, krónikus ekcéma, krónikus megfázások, hajhullás, stb
• fogyókúrázóknak a bőr rugalmassága megtartása miatt,
műtétet, besugárzást, traumát követő hegesedés miatti ödémáknál, műtéti hegek mielőbbi gyógyulása miatt, hogy ne maradjon vissza funkciókárosodás.
• Daganatos betegségeknél, mellműtét után különösen ha a hónalji nyirokcsomókat is eltávolították.

Nyiroködéma:

Az ödéma kialakulhat primer, veleszületett rendellenesség miatt. A primer (elsődleges) ödémák nem rögtön a születés után alakulnak ki, hanem pl: balesetet, gyulladást vagy hormonális változást követően.
Secunder ( másodlagos) limpfödémának nevezzük, ha az ödéma oka más szervi betegség. Ilyen alakul ki a daganatos betegségeknél is, ha a daganat a nyirokeret, szövetet nyom, vagy ha a daganat miatt kiveszik a nyirokcsomókat. De kialakulhat sugárterápia vagy balesetek után is.

Megkülönböztetünk vénás illetve nyirok eredetű ödémákat. A vénás ödémáknál a kötőszövet az ujjbenyomatot megtartja, de rövidebb ideig, mint a nyiroködémánál..

A pangás megszűnik – az ödéma kezelésének célja a kötőszöveti folyadék kiürítése, a nyirok-, majd vérkeringési rendszeren keresztül.

A kézi nyirokdrenázs kivitelezése:

Az alapfogások lehetnek : gördülőfogás, csavaró gördülés, gördülőfogás, továbbtolás, teljes pumpálás, különböző ujjas technikák.

A nyirokdrenázs sohasem fájhat. A kezelés alatt és után is kellemes érzetet kell keltenie.
A fogások legyenek lazák és könnyedek. Az enyhe, gyengéd váltott nyomásokkal vákumot képeznek, amely a nyirokfolyadék elvezetését segíti.

Daganatos mellműtétek után – orvosi javaslatra- ha a seb per primám gyógyult, hat hétre el lehet kezdeni a nyirokdrenázs kezelést, így megakadályozzuk az ödéma kialakulását és a kar, illetve a vállizület szabad mozgása a kezelés hatására biztosítottá válik.

A nyirokmasszázs ritmikus, gyengéd mozdulatai kellemesen ellazítják a testet. Ez a masszázs a vegetatív idegrendszerre kifejtett harmonizáló, nyugtató hatásának köszönhető.

A kezelés időtartama kb. 50-60 perc lehet attól függően, hogy mekkora területet kell megmasszíroznia a kezelőnek.

A kezelést képzett gyógymasszőr végezheti. Sajnos hazánkban nagyon kevesen értenek a kezeléshez és nagyon kevés az orvosi javaslat.

A limpfodrenázs ( lymphodrenage) tehát olyan módszer, amely az ödémákban szenvedőknek enyhülést, gyulladással, fertőzéssel küzdőknek gyógyulást, az egészségeseknek pedig rekreációs kezelésként alkalmazva felfrissítést nyújt.