A legnagyobb divatsztárok is napelemre váltanak

Imádjuk őket, mindannyian eszméletlenül stílusosan öltözködnek, és ők mondják meg, hogy mi az a divat és mi nem. Talán pont ezért lehet, hogy ők lesznek azok, akik miatt elhihetjük, hogy a napelem az új divat?

Az idei év értékeléseként elkezdtük gyűjteni, hogy melyik szépségideál mivel botránkoztatta meg a világot, és milyen hírekben találkozhattunk a nevével. Mire pedig a lista végére értünk, egyvalamin megakadt a szemünk: egyre többen döntenek úgy, hogy áttérnek a napenergia használatára, és paneleket szerelnek a háztetőjükre, hogy minél zöldebben, minél környezetbarátabban és minél olcsóbban tudjanak energiát termelni mindennapi szükségleteik fedezésére.

El is kezdtünk utánajárni, hogy ki mint mond erről a témáról. A legésszerűbb az volt, hogy azzal a színésznővel kezdjük, aki ebben az évben már nyíltan kiállt az állatokon tesztelt termékek ellen és felhívta a figyelmet az üvegházhatás következményeire is. Az ő nyilatkozatában az állt a legfontosabb helyen, hogy a napelemes rendszerekkel a bolygónkat tudjuk megmenteni: ez a technológia ugyanis alkalmas arra, hogy a napfényből állítson elő elektromosságot, és ezzel egy olyan forrást aknázzon ki, melyet amúgy, egyéb esetben csak elpazarolnánk.

A hagyományos elektromosság ugyanis általában valamilyen kimerülő energiaforrás elégetéséből keletkezik, és amellett, hogy nem is egy fenntartható módja az energiagazdálkodásnak, az e során felszabaduló gázok, a füst és az égéstermékek még a környezetet is nagymértékben károsítja. Pontosan ilyenek következménye az üvegházhatás és az, hogy a környezet kezd megőrülni!

Ezért döntött ő úgy, hogy nagyon egyszerű módón, felszerel jó pár napelemet a házának a tetejére, ami télen-nyáron zöld energiával láthatja el a háztartását. Ő még nem tért át a teljesen önfenntartó energiagazdálkodásra – ez azt jelenti, hogy azért, hogy éjszaka is lehessen árama, még be van kötve a központi hálózatba, hisz olyankor a napelemek nem tudnak termelni. Egy divatsztárral pedig mi lenne, hogyha este nem tudná rendbe tenni a haját a kedvenc hajvasalója nélkül? Ezt még mi se vállalnánk be!

A következő modell, akitől év közben hallhattuk, hogy létrehozta saját napelemes rendszerét a házának ellátására, talán még ennél is nagyobb meglepetést okozott, hisz Hollywood leggarasosabb színésznőjéről beszélünk. Mint azonban kiderült, ennek is megvan az oka, hisz az interjúkban, amit a témáról adott, kiderült, hogy mióta áttért erre az új megoldásra, szinte semmit se kell már elektromosságra költeni. Ha pedig azt nézi, hogy mennyibe került a befektetés, akkor kiderült, hogy alig több mint egy évtized múlva – annyival pedig mindenképpen megéri előre terveznie mindenkinek – az már teljesen meg is fog térülni, és már csak az ingyenes elektromosságot fogja kapni! Ráadásul, állítása szerint itt még rejtett költséges sincsenek, hisz a karbantartás és tisztítás olyan minimális munka, hogy pénzösszegben akár ki se fejezhető.

Lehet, hogy tényleg el jön az az idő, amikor divatos lesz már napelemes rendszert kiépíteni a házunkra, de ki tudja, Magyarország ki fog-e maradni ebből a trendből – vagy ha nem, akkor hány év késéssel érkezik meg hozzánk?

Erről már egy hazai divathírességet kérdeztünk meg, aki szintén idén tért át napelemes megoldások használatára. Szerinte azonban ilyenről szó sincs, hisz hazánkban rengeteg olyan vállalkozás van, akiknél a napelemes rendszerek ára olyan alacsony hogy évek alatt vissza tudják hozni a befektetett pénzt. Ráadásul olyan segítőkészek a munkatársak, olyan gyorsan és precízen történik a kommunikáció, árajánlatkérés és a felszerelés, hogy a folyamat se nem fáradtságos, se nem kellemetlen.

Mivel Ő is idén szereltette fel a saját lakására a berendezést, ezért ezeket tapasztalatból tudja mondani, és ajánlani mindenkinek. Az egész folyamatban csak néhány döntést kell meghoznunk: milyen fajta napelemet akarunk felszerelni, milyen áron. Ez pedig általában egy dolgot befolyásol, hogy mekkora hatásfokkal fog működni, és mennyi energiát tudunk belőle kinyerni, így általában azt lehet mondani, hogy a drágábbat jobban megéri választani, még akkor is, ha elsőre ettől ódzkodunk.

A nemzetközi divatsztároknál bejött, és már a magyarok is elkezdték követni a példát. Most már csak annyi a kérdés, hogy lesz-e világsiker a napelemes rendszerekből, vagy ez is csak egy szezonális fellángolás lesz?