Otthoni wellness – 7 tipp, hogy ne őrülj bele az otthonlétbe

Rendesen felfordult az életünk az utóbbi egy évben. Igaz szép lassan mindenki hozzászokott az új élethelyzethez, a korlátozásokhoz, azért nagy valószínűséggel egy-egy mélypontot is sikerült már elérnie mindenkinek, vagy éppen pont most érzi ott magát. 

Most 7 olyan ötletet igyekeztünk összeszedni, ami segíthet az otthonunkat újra egy jó helynek látni, ami nem bezár, hanem igazi feltöltődésre alkalmas kis oázis, wellness központ.

1. Teremtsd meg a hangulatot 

Itt a tavasz, a jó idő, csicseregnek a madarak. Vigyél egy kis tavaszt az otthonodba is. Irány a kert, a közeli park, vagy egy erdő, ahol barkát, rügyező ágacskákat gyűjthetsz. Helyezz el egy gyönyörű virágcsokrot az asztalon, vagy készíts te magad egy tavaszi hangulatú asztaldíszt. Erre remek ötleteket találhatsz a Pinteresten. 

2. Helyezd magad kényelembe

Amikor otthon vagy, emlékeztesd magad arra, hogy ez a hely az, ahol megpihenhetsz, lazíthatsz. Mindenkinek szüksége van a feltöltődésre ahhoz, hogy egészséges legyen szellemileg és fizikailag is. A pihenés nem elpazarolt idő, hanem lehetőség, hogy magadba invesztálj, hogy később újult erővel tudd megugrani az akadályokat.

Ugorj kényelmes ruhába, hogy semmi ne akadályozzon az aktív pihenésben. Ha van rá lehetőséged lepd meg magad egy prémium minőségű extra kényelmes kezeslábassal az Ecowear márkától. 

3. Tarts wellness napot

Pároddal, vagy pár barátoddal fogjatok össze és tartsatok egy wellness napot otthon. Készíts be extra krémeket, arcmaszkokat, hajpakolásokat. A nassolni valót úgy válogasd össze, hogy legyen köztük egészséges falat is. Remek smoothie recepteket lehet találni a neten, vagy éppen a zabkásátokat tudjátok úgy feldobni, hogy az ne csak tápláló, de igazán finom is legyen. Ha még nem próbáltál korábban ilyesmit, hidd el nem fogod megbánni, annyi féle variáció létezik, hogy biztos megtalálod a saját kedvencedet.

4. Vacsoracsata

Talán hallottál régebben a hasonló címen futott televíziós műsorról, ahol hétről-hétre összehívtak öt celebet, akik saját otthonukban, maguk által elkészített ételeket kínáltak fel egymásnak. A vacsora végén pedig mindenkinek pontoznia kellett az aznapi fogásokat, tálalást, vendéglátást. 

Beszélj össze pár barátoddal és rendezzétek meg a saját vacsora versenyeteket. Itt persze nem vérre menő küzdelemről van szó, a lényeg a jó hangulat, kikapcsolódás, minőségi idő eltöltése a barátaiddal. Emellett persze, hogy minél érdekesebb legyen a verseny, a főzés, adhattok meg magatoknak különböző kritériumokat az estéket illetően. Lehetnek tematikus vacsorák, más nemzetek konyháinak kipróbálása, vagy akár a vegán konyha felfedezése. 

5. Hollywood a nappaliban

A film és sorozatnézés nem a legkreatívabb ötlet, hiszen, ha unaloműzésről van szó, szinte mindenkinek ez jut elsőként az eszébe. De sokkal izgalmasabbá és még élvezetesebbé válik, ha feldobod egy kis extrával. Például válasszatok ki a barátaitokkal, családoddal egy filmet, vagy éppen több részes filmsorozatot és adjátok meg a módját. Öltözzetek be a filmbeli karaktereknek, dekoráljátok ki az otthonotokat a film hangulata szerint, a rágcsálnivalót úgy válogassátok össze, hogy az passzoljon az adott esti filmhez. Itt minden csak a ti kreativitásotokon múlik. Ha viszont szeretnétek pár extra ötletet, érdemes eben az esetben is felkeresni a Pinterestet az adott témában.

6. Legyen tánc

Na nem csak a tánc az egyetlen opció a mozgásra. Fontos, hogy ha eddig nem sportoltál, kezd el beiktatni az életedbe a testmozgást. Rengeteg előnye van a rendszeres sportolásnak és ha nehezen is tudod rávenni magad, a végére nem fogod megbánni, hogy belekezdtél. Igaz jelenleg az edzőtermek be vannak zárva, de számos edzésterv elérhető az interneten, illetve rengeteg videó található youtubeon is, amiből biztos megtalálhatod a neked valót. Ha mégis bizonytalan vagy, egyedül nem szeretnél belevágni, vagy ismerve magad, tudod, hogy szükséged lesz egy “húzó erőre”, érdemes felkeresned egy személyi edzőt. Természetesen ma már erre online is van lehetőség. Ha nem csak edzeni szeretnél, de egy teljes életmódváltásra is elszántad magad, akkor Turú Balázs a te embered. Ő nem csak személyi edző, de táplálkozás és életmód tanácsadással is foglalkozik, ő a KontrollDiéta megalapítója.

7. Kertészkedj 

Talán azt gondolod ez nem neked való elfoglaltság, de hidd el, egy próbát megér. Kutatások kimutatták, hogy a kertészkedés olyan szinten kapcsolja ki az embert, amire manapság a legnagyobb szüksége van az agynak. Gazolás, gyomlálás, kapálás, ültetés közben, tudsz az adott tevékenységre koncentrálni és arra az időre nem pörög az agyad ezerrel a problémákon. Ha lakásban laksz, akkor sem kell lemondanod a kertészkedésről, egy kis palántázás még egy ablakpárkányon is elindítható. 

Nem kell egyből több négyzetméteres veteményesben gondolkozni, kezd kicsiben, tapasztald ki a növényeket, a kerted/erkélyed adottságait.